Ulica Kulina bana bb, 75300 Lukavac, BiH
Pozovite nas:

035 414 548

Ponedeljak-Petak

07:00 - 19:00

Subota

08:00 - 16:00

Pišite nam:

info@esolab.ba

Šta je karcinom (rak) pluća

Maligni tumor koji nastaje u plućima se naziva primarni karcinom (rak) pluć, dok karcinom drugih organa koji se proširi (metastazira) u pluća se naziva metastatski karcinom pluća.

GDJE NASTAJE PRIMARNI KARCINOM PLUĆA?

Primarni rak pluća najčešće nastaje od površnih ćelija sluzokoze dušnika (traheje), glavnih dušnica (bronhusa) ili plućnog tkiva. Metastatski karcinomi pluća su rijeđi.

KOLIKO JE ČEST I KADA SE NAJČEŠĆE JAVLJA?

U Velikoj Britaniji od raka pluća godišnje oboli oko 25.300 muškaraca i 23.300 žena. To je 3ći najčešći karcinom u Britaniji, posle raka dojke (žene) i prostate (muškarci). Najčešće se dijagnostikuje kod starijih osoba, pušaća.

SIMPTOMI KARCINOMA PLUĆA

U ranom stadiju rak płuća może biti asimptomatičan ili simptomi mogu biti blagi i nespecifični. Uporni kašalj sa iskašljavanjem gnojnog sadržaja i/ili krvi ponekad kombinovan sa bolom u grudima i ramenu, nedostatak daha, energije i apetita mogu biti znaci raka pluća.

Karcinom pluća | Poliklinika EsoLab Lukavac
Karcinom pluća | Poliklinika EsoLab Lukavac
ŠTA SU FAKTORI RIZIKA?

Statistički, stariji muškarac aktivni pušač je u najvećem riziku od oboljevanja od raka pluća. Pasivno pušenje, izloženost gasu radonu, zagađenom vazduhu, nekim hemikalijama na radnom mjestu se takođe svrstavaju u faktore rizika.
 
TESTOVI I PROCEDURE ZA DETEKCIJU KARCINOMA PLUĆA

Dijagnostikovanje raka pluća uglavnom uključuje rentgenski snimak i kompjuterizovanu tomografiju (CT). Ako ove procedure ukažu na neke sumnjive promijene onda se radi bronhoskopija sa biopsijom pluća, a uzeto tkivo se šalje na patohistološku analizu za postavljanje definitivne dijagnoze.
Izvor: https://www.aqualab.rs
Poliklinika EsoLab Lukavac - povjerite svoje zdravlje nama!
Počeli smo sa radom 2016 godine riješenjem Ministarstva zdravlja Tuzlanskog kantona, kao prvi privatni medicinsko biohemijski laboratorija na području općine Lukavac.
Poliklinika EsoLab
Korisni linkovi
Kontakt informacije

Kulina Bana bb (kod Doma zdravlja), 75300 Lukavac, Bosna i Hercegovina

+387 35 414 548 | +387 62 750 301

info@esolab.ba