Netolerancija na hranu
Šta je netolerancija na hranu
Često se mješaju pojmovi netolerancija na hranu i alergije i tu treba napraviti razliku. Netolerancija na hranu se javlja kao odgovor digestivnog sistema, dok je alergija posljedica samog imunološkog odgovora organizama.
Uzroci pojave netolerancije na hranuSmatra se da je netolerancije na hranu najčešće izazvana nedostatkom odnosno odsustvom enzima potrebnih za varenje hrane ili povećane osetljivosti na određene hemikalije koje se koriste kao aditivi. Javlja se pri povećanom i produženom unosu određenih sastojaka hrane. Nakon unosa hrane dolazi do stvaranja nesolubilnog kompleksa antitela (uglavnom IgG klase) i antigena (sastojak hrane) koji se talože u različitim tkivima i uzrokuju strukturne i funkcionalne promene.
Faktori rizikaPostoji teorija kojom se smatra da se intolerancija može javiti kod onih pojedinaca kod kojih je prelaz s tečne na čvrstu hranu u ranim mjesecima života bio previše brz, te da se probavni sistem nije mogao u potpunosti razviti i prilagoditi razgradnji pojedinih namirnica. Brz način života i sve više brza, jednolična hrana dovodi do razvoja netolerancije na hranu. Neke hemikalije kao što su konzervansi i vještačke boje mogu da dovedu do pojave netolerancije.
Simptomi netolerancije na hranuSimptomi netolerancije se ne pojavljuju odmah nakon uzimanja hrane, već kasnije tokom samog procesa varenja hrane, par sati ili dana kasnije. Iz tog razloga ne možemo sa preciznošću znati koja hrana nam dovodi do smetnje. Od simptoma najčešće se javljaju:
- digestivne tegobe poput nadimanja, gasova, grčeva, bola u stomaku
- psihološke promjene kao osjećaj umora, promjena raspoloženja, nesanice
- neurološke tegobe poput slabe koncentracije, glavobolje, utrnulosti nogu i ruku
- kožne promjene u vidu crvenila, ospe i svraba
Od testova koje EsoLab rade jesu određivanje IgG antitijela putem netolerancije na 22, 44 ili 90 namirnica i skrining netolerancije na hranu 349 namirnica. Ukoliko se pacijent priprema za određivanje IgG antitela preporuka je da se normalno konzumiraju sve namirnice bez ikakvih eliminacionih dijeta. Preporuka za analizu skrining netolerancije na hranu 349 je uzorkovanje nataste kod osoba starijih od 15 godina uz popunjavanje propratne liste.
Interpretacija rezultata
Liječenje